Een auto importeren kan financieel aantrekkelijk zijn, maar ook een hoop gedoe opleveren. Het is daarom belangrijk dat je vooraf precies weet wat je te wachten staat, anders loop je het risico op een financiële strop. Uiteraard kun je alles zelf regelen, je kunt echter ook de auto import uitbesteden. De beslissing is geheel aan jou.
Waarom een auto invoeren?
Misschien verzamel je klassiekers en staat de perfecte auto in het buitenland te koop. ‘Dikke Duitsers’ van de merken Audi, BMW en Mercedes zijn daarnaast bij onze oosterburen als occasion vaak prettiger geprijsd dan hier in Nederland. Soms kan het ook zo zijn dat het merk of model van jouw keuze niet in Nederland wordt geïmporteerd.
De aankoopkeuring ter plaatse
Uiteraard wil je waar voor je geld. Een aankoopkeuring uitgevoerd door een onafhankelijke organisatie is daarom een absolute must. Ook in het buitenland zijn immers louche autohandelaren actief. Die keuring moet wel ter plaatse uitgevoerd worden. Wie de auto pas in Nederland laat keuren, heeft immers weinig mogelijkheden meer zijn gelijk te halen.
Transport naar Nederland regelen
Een auto invoeren betekent veel transport regelen. Eerst moet de auto naar een keuringsstation gebracht worden. Als hij goedgekeurd wordt, volgt het transport naar Nederland. Als je importeert vanuit een Europees land kan dat gedaan worden met een autoambulance of op een trailer. Maar als je de auto in Amerika hebt gekocht, zal hij vervoerd moeten worden in een zeecontainer. Juist dan is het belangrijk dat de ‘papierwinkel’ in orde is.
Op kenteken zetten en de BPM-aangifte doen
Omdat de auto vermoedelijk op een Nederlands kenteken moet worden gezet, zal hij eerst ter keuring aangeboden moeten worden bij één van de zestien vestigingen van het RDW. Daar zal aangetoond moeten worden dat het model een Europese typegoedkeuring – ook wel CVO genoemd – heeft. Vervolgens ‘mag’ je de bijbehorende belastingzaken regelen. Op de website van de Belastingdienst staat hoe je het eventueel verschuldigde BPM-bedrag kunt berekenen. Tot slot dien je nog kentekenplaten te laten maken.
Transport in Nederland
Nadat de auto door het RDW is goedgekeurd en de kentekenplaten zijn aangebracht kun je hem eindelijk ophalen – als je daar tenminste tijd voor hebt. Bedenk wel dat je nog een geldige autoverzekering dient te regelen. Toch even snel de auto zonder verzekering naar huis rijden? Niet doen, je kunt tegen een hoop ellende aan lopen!
Alles uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf
Schrikt het bovenstaande je af? In dat geval kun je beter in zee gaan met een gespecialiseerd bedrijf dat alle expertise in huis heeft, dan weet je zeker dat alles prima geregeld wordt en dat je er zelf niet naar om hoeft te kijken. Uiteraard hangt aan die dienst een prijskaartje, maar vergeet niet dat zelf een auto importeren veel tijd en geld kost.