Er zijn verschillende oorzaken om te kiezen voor een kunstgebit. Bij een kunstgebit denkt men vaak aan ouderen, maar ook als jongere kun je problemen krijgen met je gebit. Oorzaken om dit te overwegen zijn een beschadigd of versleten kunstgebit, jarenlange gebitsproblemen of een ongeluk(je) waar je één of enkele tanden bent verloren. Een kunstgebit hoeft namelijk niet direct betrekking te hebben op een geheel nieuw gebit. Wat de mogelijkheden zijn en wat er bij komt kijken, lees je hier. En niet geheel onbelangrijk, wat kost een kunstgebit?
Wat kost een kunstgebit?
Een veel gestelde vraag online is “wat kost een kunstgebit?”. We proberen de bepalende factoren van deze vraag zo veel mogelijk te belichten. Een eenduidig antwoord, is hier echter niet zomaar op te geven. De kosten van een kunstgebit hebben namelijk te maken met meerdere zaken. Weet je namelijk wat er aan je eigen gebit moet gebeuren voor er een kunstgebit in kan? En gaat een om een volledige prothese of volstaat jouw situatie met slechts een gedeeltelijke prothese? En wanneer je gaat voor een gedeeltelijk kunstgebit, kies je dan voor een plaat of een frame? Grote kans dat je hier nog geen antwoorden op hebt en dat je veel van deze begrippen überhaupt niet kent. Een korte toelichting:
Soorten kunstgebitten
Er bestaan verschillende mogelijkheden wanneer je kiest voor een kunstgebit. Een volledige prothese is vanzelfsprekend prijziger dan een gedeeltelijke. Binnen de gedeeltelijke varianten kun je kiezen voor een plaatprothese of een frameprothese. Hierbij is de plaatprothese weer goedkoper dan de frame. Toch hangen er wat nadelen aan de plaatprothese. Wist je namelijk dat dit kan leiden tot beschadigingen aan de rest van je gebit? Een frameprothese, de naam zegt het al wat meer, past beter in je huidige gebit en voorkomt dus ook verdere slijtage. Het is dan ook niet gek dat hier een hoger prijskaartje aan vast hangt.
Voorbereiding
Ook de voorbereiding is van toepassing op het kostenplaatje. Moeten er namelijk (veel) tanden en kiezen worden getrokken? En hoe lang heeft je gebit nodig om te herstellen? Je gebit heeft namelijk enige tijd nodig om te herstellen voor de tandarts je nieuwe prothese kan plaatsen. In tussentijd is het wel mogelijk om een tijdelijke prothese te krijgen, welke ook de nodige kosten met zich meebrengt.
Dus, wat kost een kunstgebit? De beantwoording van die vraag hangt volledig af van jouw gebit, jouw situatie en jouw behandeling. De basisinformatie heb je nu in ieder geval en hiermee kun je aankloppen bij jou tandprothetische specialist.