Heb je ook weleens gehoord dat voorbereiding op een bedrijfsverkoop jaren kan duren? Heb jij je ook afgevraagd waarom dat zo is? Big Bart legt het je uit!

Drie tijdverslindende factoren bij een bedrijfsovername
Als je kijkt naar het proces van het overnemen van een bedrijf dan zijn er drie stappen te onderscheiden die de meeste tijd opslokken:
- De waardebepaling van een bedrijf.
- De financiering van een bedrijf.
- De formaliteiten rond aan- en verkoop.
Wil jij ook weten wat niemand vertelt maar wel zoveel tijd kost dat je er moe van wordt? Na dit artikel ben jij weer op de hoogte!
De tijdverslindende waardering
Wat is een bedrijf waard dat je wilt (ver)kopen? Volgens de verkoper heel veel, want hij wil immers de prijs zo hoog mogelijk hebben. De koper ziet dat precies andersom. Tijd voor de taxateurs en accountants om de meters aan te zetten. Dikke rapporten worden geschreven en door de andere partij weer neergehaald, inschattingen gemaakt en weggehoond terwijl de tijd doortikt…
Uiteindelijk is men het erover eens, het bedrijf heeft nu waarde X. Dan zegt de verkoper: “Maar door order Y valt de winst volgend jaar veel hoger uit!” Tuurlijk, antwoordt de koper, maar over twee jaar moet ik machine A en B vervangen. Ronde twee begint, de vaststelling van de invloed van toekomstverwachtingen op de actuele prijs. Dat loopt zo weer maanden aan!
De vertragingsfactor van de financiering
Eindelijk, de huidige en toekomstige waarden zijn bepaald en de bedrijfsfinanciering moet ‘even’ geregeld worden. Als de koper net het winnende lot heeft verzilverd gaat dat snel, maar anders start er een lang financieringstraject. Alle rapporten en waarderingen worden nog een keer bekeken en afgewezen. De waardebepaling moet meestal zo’n drie keer worden bijgesteld voor er een akkoord is. Daarbij komt dat de bank vaak niet meer als enige financier optreedt, dus zal er ook een crowdfunding-actie en/of bedeltocht langs private investeerders moeten volgen. Een proces van maanden…
Ondertussen kan er in het bedrijf van alles gebeurd zijn waardoor je ‘nog even’ naar de waarde moet kijken….
Zetten we het ‘even’ op papier?
Eindelijk, de financiering is geregeld, de waardebepaling staat, de laatste plooien zijn glad gestreken en het jaar is bijna om. Tijd om de (ver)koop rond te maken. Voorlopige koopcontracten, financieringscontracten, boekenonderzoeken of alle cijfers kloppen en juridische haarkloverij vreten de wijzerplaat van jouw horloge.
Je snapt haast niet dat er überhaupt nog wat verkocht wordt.
Schrale troost is dat er heel wat gewonnen kan worden met een goede voorbereiding. Zo kan de bankman alvast betrokken worden tijdens de waardebepaling. Ook de juristen en accountants kunnen alvast aan de slag als de financiering in zicht is. Zo kan je tijd besparen.
Uiteraard scheelt het ook als je je goed inleest voordat je op overnamepad gaat. Hier vind je meer informatie over bedrijfsovernames.