Denken jullie erover om een samenlevingscontract op te stellen, bijvoorbeeld omdat jullie binnenkort gaan samenwonen? Dankzij zo’n samenlevingscontract weten jullie wat jullie rechten en plichten zijn.
Veel mensen wonen samen zonder een samenlevingscontract, omdat men niet nadenkt over wat er zou kunnen gebeuren in de toekomst. Bijvoorbeeld het krijgen van kinderen, de relatie die overgaat of overlijden van één van de partners. Op het moment dat er iets gebeurd en jullie hebben geen samenlevingscontract, dan is het al te laat. Hieronder lees je de voordelen van een samenlevingscontract.
Wat komt er in het samenlevingscontract te staan?
Het eerste voordeel van een contract is dat jullie helemaal zelf beslissen wat erin komt te staan. Hierbij kun je denken aan de verdeling van bepaalde kosten of wat er met alle spullen gebeurt mocht de relatie stuk lopen. Jullie bepalen dus jullie eigen regels en dat is wel zo handig. Zo zit je niet vast aan eisen waar jullie het niet mee eens zijn.
Jullie pensioenrechten
Een ander groot voordeel van het opstellen van een samenlevingscontract is de pensioenregeling. Mocht je partner, die een pensioenregeling heeft, komen te overlijden, dan heb jij recht op een pensioen voor nabestaanden. Uiteraard wil je hier helemaal niet over nadenken, maar het is wel verstandig. Wanneer jullie namelijk geen samenlevingscontract getekend hebben, heb je geen recht op een nabestaandenpensioen.
Het stukje erfbelasting
Overlijdt één van jullie plotseling en hebben jullie een samenlevingscontract? Dan ontvangt degene die achterblijft automatisch de erfenis. Zonder samenlevingscontract word jij gezien als een vreemde en moet je de volle belasting betalen aan de belastingdienst. Dat gaat je enorm veel geld kosten dus! Daarnaast gaat de erfenis dan automatisch naar jullie kinderen of naar ouders, broers of zussen van je overleden partner. Jij blijft dan met lege handen achter.
Een goede regeling treffen voor de alimentatie
Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie een samenlevingscontract getekend? Dan zijn jullie regels wat betreft alimentatie beschreven in het contract. Bij een huwelijk zit je direct vast aan allerlei wettelijke regels waar je niet onderuit komt, maar bij een samenlevingscontract is dat dus niet zo. Willen jullie niets afspreken over de alimentatie, dan is dat uiteraard ook mogelijk.
Is er een advocaat nodig?
Nee, er is geen advocaat nodig, maar er wordt wel geadviseerd om een notaris in de arm te nemen. Waarom? Omdat er nogal wat juridische kennis om de hoek komt kijken. Voor bepaalde belastingen is het vaak zelfs een must om dit door een notaris op te laten stellen. Een notaris inschakelen is dus niet alleen verstandig, maar vaak ook een harde eis. Het voordeel is wel dat een advocaat vaak veel duurder is dan een notaris.
Gaan jullie voor geregistreerd partnerschap?
De voordelen van geregistreerd partnerschap zijn iets anders dan bij een samenlevingscontract. Zo lijkt geregistreerd partnerschap meer op een huwelijk. Voordelen hiervan? Jullie zijn automatisch erfgenaam van elkaar en doordat jullie fiscaal partners worden, profiteren jullie automatisch van belastingvoordeel.