Relatietherapie klinkt misschien dramatisch, maar in werkelijkheid kan relatietherapie een heel gezonde stap zijn voor een relatie. Het is meestal een teken dat een koppel geïnteresseerd is in het werken aan hun relatie op een toegewijde, bewuste manier.
Wat is relatietherapie?
Relatietherapie is een vorm van psychotherapie die erop gericht is een stel te helpen uitdagingen te overwinnen. En hun relatie beter te begrijpen en gezondere manieren te ontwikkelen om met elkaar om te gaan. De therapeut gebruikt specifieke therapeutische technieken en interventies om de doelen van het stel te ondersteunen. Veel echtparen gaan in relatietherapie omdat ze met een specifieke uitdaging kampen. Zoals communicatieproblemen, moeilijkheden rond seks, affaires, of omdat ze een relatiebreuk overwegen. In de kern gaat het er om paren te helpen “los te komen van pijnlijke dynamieken die zich steeds weer herhalen”.
Wat gebeurt er bij relatietherapie
Bij relatietherapie praat je als stel met een neutrale partij (je therapeut) over relationele uitdagingen. Die neutrale partij is opgeleid om jullie te helpen het probleem tot op de bodem uit te zoeken. De therapeut zal specifieke vragen stellen om partners te helpen op een gezondere, eerlijkere manier te communiceren, elkaars perspectieven en gevoelens beter te begrijpen, en nieuwe manieren te ontwikkelen om conflicten te benaderen. Ze kunnen ook begeleide parenactiviteiten doen. Een goede relatietherapeut leert paren hoe ze kunnen vragen wat ze willen zonder dat de ander zich afsluit of ongemakkelijk voelt. Een therapeut kan een stel vaardigheden leren of doorverwijzen om hen daarbij te helpen.
Tijdens relatietherapiesessies leer je ook nieuwe relationele vaardigheden. Zoals hoe je verlangens kunt uitdrukken als wensen in plaats van kritiek. Je kunt bijvoorbeeld leren om te zeggen: “Ik wil dat je wat aanhankelijker bent en mijn hand vasthoudt” in plaats van “Je houdt mijn hand nooit vast.”
De succespercentages van relatietherapie
Er is geen definitief antwoord op de vraag hoe succesvol relatietherapie zal zijn. Sommige onderzoeken laten relatieverbetering zien van therapie. Uit ander onderzoek blijkt dat sommige paren jaren na afronding van relatietherapie een gezonde relatie houden, terwijl andere paren weer terugvallen in oude negatieve patronen.
Het succes van relatietherapie hangt volledig af van de persoon in kwestie en zijn of haar bereidheid om hard te werken, nieuwe vaardigheden te leren en te blijven investeren in het proces. Sommige stellen komen wel naar de sessies maar oefenen de vaardigheden thuis niet, waardoor ze geen verbetering in hun relatie zien. De meeste mensen definiëren succes misschien alsof je bij elkaar blijft of niet. Maar we weten allemaal dat bij elkaar blijven niet noodzakelijkerwijs succes definieert. Niet alle koppels zouden bij elkaar moeten blijven, dus soms betekent succes in relatietherapie dat een koppel zich realiseert dat het tijd is om de relatie te beëindigen.
Wanneer moet je naar relatietherapie gaan?
Als je steeds weer dezelfde ruzie hebt zonder dat het wordt opgelost, kan het tijd zijn om in therapie te gaan. Je kunt ook naar een therapeut gaan als je je vast voelt zitten over hoe je samen een moeilijke beslissing moet nemen. Als je overweegt uit elkaar te gaan. Of als er een grote stressfactor in de relatie is geweest, zoals ontrouw, financiële druk, of trauma.
Maar ook gezonde stellen kunnen baat hebben bij relatietherapie. Omdat het een kans biedt om de band en communicatie te verbeteren. Je hoeft dus niet alleen in therapie te gaan als je problemen hebt.
Kijk voor meer tips op: https://www.big-bart.nl/