De vaakst uitgeschreven boetes zijn ongetwijfeld verkeersboetes. Het betreft hier boetes die worden uitgeschreven voor inbreuken op de verkeerswet. Voor deze wet geldt uiteraard dat ze ontzettend uitgebreid is. Ze omvat dan ook niet alleen de inbreuken die worden gepleegd tijdens het rijden met een auto, maar ook wanneer deze bijvoorbeeld ergens geparkeerd staat. Voor de meeste van de mensen is van toepassing dat ze tijdens hun leven wel eens geconfronteerd zullen worden met een dergelijke boete. In bepaalde gevallen is het echter met succes mogelijk om daar bezwaar tegen aan te tekenen. Benieuwd om welke situaties het dan precies gaat? Blijf dan vooral verder lezen.
Wanneer worden verkeersboetes uitgeschreven?
Er zijn een aantal misverstanden die bestaan over verkeersboetes die worden uitgeschreven. In eerste instantie vermoeden heel wat mensen dat dergelijke boetes alleen maar kunnen worden uitgeschreven wanneer het voertuig zich in het verkeer bevindt en ze aldus in beweging is. Dat is echter niet juist. Ook wanneer je auto bijvoorbeeld geparkeerd staat kan je een dergelijke boete ontvangen. Dit bijvoorbeeld wanneer je niet op een reglementaire manier hebt geparkeerd.
Verkeersboetes worden in het merendeel van de gevallen uiteraard wel degelijk uitgeschreven voor overtredingen die gebeuren in het verkeer. Op dit vlak kan je onder meer denken aan door het rood rijden, maar wat bovendien ook te denken van opgevat worden terwijl je aan het bellen bent? In het verkeer is het niet toegestaan om met je mobiele telefoon in de hand te bellen. Alleen handsfree bellen wordt toegestaan zonder dat je daarvoor kan worden beboet.
Wat wanneer een verkeersboete onterecht werd uitgeschreven?
Verkeersboetes worden in het merendeel van de gevallen natuurlijk gewoon correct uitgeschreven. Dit gezegd hebbende is het zo dat er in de praktijk ook verschillende situaties aangehaald kunnen worden waarin dit niet of minder het geval is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer:
- Je weliswaar aan het bellen was, maar wel gewoon handsfree;
- Er geen sprake was van fout parkeren, maar van bijvoorbeeld laden en / of lossen;
- Je voertuig zich wel degelijk aan de juiste kant bevond bij het door het verkeerslicht rijden;
In het bijzonder wanneer de vaststelling is gebeurd door een agent is het mogelijk dat deze vaststelling voor interpretatie vatbaar is. Bijgevolg zou je, je als vermeende overtreder de vraag kunnen stellen of de inbreuk daadwerkelijk wel correct is of niet. Is dat volgens jou niet zo? Dan spreekt het voor zich dat er wel degelijk bezwaar kan worden aangetekend.
Hoe verloopt bezwaar aantekenen tegen verkeersboetes?
Ben je van mening dat één van de verkeersboetes die je hebt ontvangen niet correct werd toegekend? In dat geval is het aldus mogelijk om daar bezwaar tegen aan te tekenen. Om dat bezwaar in te kunnen dienen moet je een beroep doen op de diensten van een gespecialiseerde jurist. Hij of zij kan in de praktijk uiteraard ook meteen inschatten wat de kans op slagen is van het bezwaar dat je wenst in te dienen. Het meest interessant is het bovendien ook om een beroep te doen op de diensten van een jurist die volgens het no-cure-no-pay principe werkt. Op deze manier zal je niet onverhoopt geconfronteerd worden met extra kosten.
Boete aanvechten? Wacht niet langer!
Meer van dit soort blogs lezen? Klik dan hier.