Voor mensen die eigenaar zijn van vastgoed geldt dat zij geen rekening dienen te houden met het afsluiten van een verplichte verzekering voor bijvoorbeeld het opstal of de inboedel van hun woning. Dat er hiervoor geen sprake is van een wettelijke verplichting betekent echter in het geheel niet dat het niet interessant kan zijn om hier alsnog voor te kiezen, integendeel. Neem nu bijvoorbeeld je recreatiewoning verzekeren. Wanneer je dat niet doet zal je bij een mogelijks schadegeval volledig zelf voor de kosten moeten opdraaien. Net zoals je er altijd goed aan doet om het huis te verzekeren waarin je permanent woont geldt dat zeker ook voor het verzekeren van je vakantiewoning.
Er zijn heel wat verschillende bedreigingen voor je vakantiehuis
De staat en daarmee ook de waarde van je recreatiewoning kan op verschillende manieren worden aangetast. Om te beginnen zal je bijvoorbeeld kunnen vaststellen dat er sprake kan zijn van bijvoorbeeld een brand. Het komt ook vandaag de dag nog steeds niet zelden voor dat er brand uitbreekt met als gevolg dat een woning in vlammen opgaat. Dat kan ook zeker een recreatiewoning zijn. Bovendien spreekt het voor zich dat een dergelijk pand niet altijd is bewoond wat als gevolg heeft dat een mogelijke brand niet meteen wordt opgemerkt. Niet alleen een uitslaande brand is een bedreiging, dat geldt ook voor heel wat elementen die van buitenaf komen.
Je recreatiewoning verzekeren zorgt er in de praktijk eveneens voor dat je bent gewapend tegen bijvoorbeeld de impact van stormschade. Denk hierbij concreet aan schade die wordt veroorzaakt aan het dak van je woning. Dergelijke schade herstellen kan behoorlijk duur uitvallen waardoor het zeer interessant (en soms zelfs noodzakelijk kan zijn) om over een recreatiewoning verzekering te beschikken. Alleen zo hoef je niet zelf voor alle kosten op te draaien.
Je recreatiewoning verzekeren, waar rekening mee houden?
Na het lezen van bovenstaande informatie zullen zeer veel mensen ongetwijfeld overtuigd zijn om hun recreatiewoning te laten verzekeren. Voor je recreatiewoning verzekeren geldt dat er tal van verschillende zaken zijn waar je rekening mee kan houden. Het gaat hierbij om de volgende:
- Voor welke waarde wordt mogelijke schade verzekerd?
- Dient particuliere verhuur meeverzekerd te worden of niet;
- Is er mogelijks ook een verzekering voor een bijgebouw nodig?
- Kan je ook rekenen op een aansprakelijkheidsverzekering?
In het merendeel van de gevallen is het zo dat een recreatiewoning verzekeren op verschillende manieren kan gebeuren. Bij het merendeel van de verzekeraars kies je er in eerste instantie voor om de basisverzekering af te sluiten waarna er ook nog een (groot) aantal verschillende dekkingen kunnen worden afgesloten. Hoe uitgebreid je die verzekering wil is uiteraard aan jou.
Je recreatiewoning verzekeren is altijd interessant!
Laat je in de praktijk absoluut niet misleiden door het feit dat een recreatiewoning verzekeren niet bij wet is verplicht. Heel wat mensen die er in het verleden niet voor hebben gekozen om een dergelijke verzekering af te sluiten zijn van een koude kermis thuisgekomen. Bescherm dus met andere woorden jouw (financiële) toekomst en kies altijd voor het afsluiten van een verzekering voor de recreatiewoning waar je de trotse eigenaar van bent.