Wanneer je nou een eigen paard hebt of een paard verzorgd, tijdens de herfstperiode is het van belang dat je bij paarden de hoeven op een juiste manier verzorgd. Waarom moet je er tijdens de herfst meer op letten? Omdat er dan meer regen is en dat betekent dus meer vocht. Maar waar moet je eigenlijk precies op letten tijdens het verzorgen van de hoeven van paarden? Hoe zorg je dat je dit op een goede manier verzorgd waardoor jouw paard gezond kan blijven? Hier lees je alles wat je moet weten over het verzorgen. Van de belangrijkste aspecten van een hoef tot tips tijdens de verzorging.
Waar moet je op letten?
Als allereerst is het belangrijk dat je weet hoe gezonde hoeven van paarden eruitzien. Dit heeft te maken met de structuur hiervan. Zie je geen losse flappen of is het niet brokkelig? Dan is de structuur goed. Zo moet een hoef er eigenlijk egaal uitzien. Tevens moet een hoef ook niet vies ruiken. Natuurlijk ruikt een hoef altijd wel naar modder of stal. Maar wanneer het echt heel erg stinkt en er zit ook zwarte prut bij, dan kan het zijn dat je paard rotstraal heeft. En dat is iets dat je wil voorkomen.
Belangrijke aspecten
Een gezonde hoef kun je aan verschillende aspecten herkennen. Zo mag de wand dus niet brokkelen en mag de hoef ook niet stinken. De zool mag dan wel weer wat brokkelig zijn, want dit kan bijvoorbeeld het oude hoorn zijn. Ook moet de hoorn van de hoef glad zijn. Dus bijvoorbeeld geen lijnen erin. Om een hoef gezond te houden kan je ook een afspraak maken bij een hoefsmid. Dit is verstandig om dit standaard te doen. Het kan namelijk zijn dat je net te laat bent als je te lang wacht. Maar naast de gezondheid kun je natuurlijk ook de hoeven van paarden dagelijks verzorgen om de gezondheid te verbeteren.
Tips voor verzorging
De belangrijkste tip voor hoefverzorging is dat je de hoef goed uitkrabt. Schimmels en bacteriën kunnen hier namelijk makkelijk leven doordat het een zuurstofarme omgeving is. Wanneer je de hoeven dagelijks leeghaalt, komt er steeds wat lucht bij. Dit zorgt ervoor dat het niet zo erg kan gaan broeien tijdens bijvoorbeeld warme dagen. Zorg dat je met het ijzeren stuk van de hoevenkrabber niet al te hard bent. Het handigste is om juist het borsteltje te gebruiken.