Het moet eigenlijk niet uitmaken of je in jouw eigen keuken staat of in een professionele keuken. Keukens horen altijd schoon en hygiënisch te zijn om te voorkomen dat er bijvoorbeeld kruisbesmettingen ontstaan of dat salmonella op de loer ligt. Beiden maken de mens niet blij en een voedselvergiftiging kan serieuze gevolgen hebben. Hieronder daarom een aantal tips om de keuken schoon te houden.
Tip 1: was met regelmatig jouw handen
Eigenlijk begint goede hygiëne in de keukens bij het wassen van jouw handen. Overal is wel een wasbak met kraan aanwezig, zodat je dit kunt doen. Ook is een schone wasbak en kraan van groot belang, want in een vieze omgeving kun je niet schoon werk. Maak daarom regelmatig de kraan schoon en neem het zeeppompje mee. Een betere keuze is zelfs om een zeepdispenser te kopen en een kraan die met sensor werkt. Zo hoef je minder aanrakingen te doen.
Was je handen minstens 20 seconden met water en zeep en droog ze daarna af met een schone handdoek of het liefste keukenpapier uit een dispenser. Gooi het keukenpapier direct weg en schaf een vuilnisbak aan met bijvoorbeeld een voetpedaal zodat je jouw schone handen niet vies kan maken.
Tip 2: werkbladen in keukens hebben extra aandacht nodig
Ongeacht het type werkblad dat je tegenkomt, ze hebben allemaal onderhoud nodig. Onderhoud kan heel eenvoudig zijn omdat het materiaal zelf niet zoveel nodig heeft, maar schoonmaken is ook onderhoud. Daarbij mag niet elk werkblad met hetzelfde schoonmaakmiddel wordt gereinigd omdat het materiaal iets anders nodig hebt. Kijk in keukens dus goed naar het type werkblad en het type schoonmaakmiddel dat je mag gebruiken of dat het blad nog extra onderhoud nodig heeft. Maak in elk geval het werkblad regelmatig schoon.
Tip 3: keukens moeten in zijn geheel schoon blijven
De wasbak is één onderdeel en het werkblad ook, maar een keuken moet in zijn geheel schoon blijven. Als er op een richel stof ligt kan dit in een pan met eten waaien. Maak daarom minstens één keer per dag alles in keukens goed schoon en haal er een doek overheen. Vieze plekken hebben vaak meer nodig en zorg dat dit niet kan intrekken of inbranden.
Door het schoonhouden van je keuken voorkom je opwaaiend stof, voorkom je kruisbesmettingen en door elke dat hier een routine van te maken wordt het ook niet één grote klus. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van jouw koelkast. Als je dit één keer per maand doet is de klus en niet zo groot en voorkom je de groei van bacteriën. Het is nu eenmaal eenvoudig voor restjes en kruimels om zich op te hopen in hoekjes, maar zij kunnen daardoor ook heel eenvoudig gaan ruiken en ziektes verspreiden.
Keukens hebben dus meer nodig dan alleen even snel ergens een doekje overheen halen om echt hygiënisch en schoon te blijven. Maar voor het belang van je gezondheid en die van jouw gasten is het belangrijk om hier wel elke dag aandacht aan te besteden.