De horeca is één van die sectoren waarbij factoren zoals overzicht en controle belangrijk zijn om de zaakvoering efficiënt te kunnen doen. Steeds meer hotels, restaurants en cafés (ho-re-ca) maken dan ook gebruik van handige horeca software. Niet in iedere horeca onderneming is hetzelfde vereist. Je zal je verbazen hoeveel verschillende oplossingen goede software kan bieden. Hier lees je meer informatie over horeca software en wat het allemaal te bieden heeft.
1. Bestellingen en reserveringen boeken
Met behulp van een kassasysteem is het mogelijk om bestellingen en reserveringen op te slaan. Dit kan zowel bij tafels en barren in een restaurant of café, als hij kamers in een hotel of bed & breakfast. Daarnaast kunnen rekeningen gesplitst worden in meerdere onderdelen, kun je ze gemakkelijk inzien én verplaatsen.
2. Efficiënt beheer van de voorraad
Vervolgens kan met een dergelijke software ook een overzicht gehouden worden op de voorraad. Op deze manier raakt de zaak niet gauw zonder voorraad en maak je het inkopen van nieuwe voorraad een stuk efficiënter. Managers controleren nu vaak de voorraad nog zelf en kopen daarna de nieuwe producten in. Hoe makkelijk zou het zijn als je in één overzicht kunt zien wat er besteld moet worden? Wat je verkoopt, moet je bestellen. Zo simpel is dat.
3. Klanten beter beheren én bedienen
Klanten zijn in de horeca van essentieel belang om winst te maken. En hoe maak je winst? Door klanten goed te bedienen, waardoor je omzet hoger is dan je kosten. Dit is een stuk makkelijker wanneer je jouw klanten keurig op een rijtje hebt en weet wat ze willen. Door alle gegevens in te voeren, maar ook gemakkelijk te wijzigen of verwijderen, houd je goed overzicht. Je zal je verbazen wat je met een dergelijk systeem kunt doen. Je kunt ze gemakkelijk benaderen per telefoon of e-mail, openstaande bestellingen inzien en afhandelen, klantenbestanden im- en exporteren, spaarpunten beheren, enzovoorts.
4. De omzet, artikelen en prijzen inzien
Een goed werkend horeca systeem biedt daarbij de mogelijkheid om de huidige omzet te raadplegen. Dit kan bijvoorbeeld per dag, maand, of jaar. Maar ook voor elk artikel of artikelgroepen kan informatie opgezocht worden. Al deze gegevens kunnen tenslotte bekeken worden in Excel zodat ze gebruikt kunnen worden voor de boekhouding.
5. Roosters en afspraken in de horeca
Niets is soms lastiger dan werken met continu veranderende uren, medewerkers en roosters in de horeca. Horeca software is ook hier geschikt voor! Het leent zich dan ook perfect voor het maken van personeelsplanningen, afspraken en taken. Zo wordt een flexibele manier van werken toch nog gestructureerd. Dit voorkomt misverstanden en biedt een rustigere werkomgeving.
Kortom. Ondernemen in de horeca bevat soms alles behalve structuur. Maar met de juiste, kwalitatieve horeca software, maak je het wel een stuk makkelijker!