Een lang gekoesterde droom is eindelijk uitgekomen, jouw eigen restaurant! Misschien sta je op het punt om bijna open te gaan, misschien heb je pas net de sleutels en kan het grote klussen gaan beginnen. Maar waar moet je allemaal aan denken? Natuurlijk moet je vergunningen en dergelijke aanvragen bij de gemeente, maar daar gaan we in dit artikel niet verder op in. Waar we wel op ingaan zijn zaken als inrichting. Waar moet je allemaal aan denken?
Verlichting
Natuurlijk is de verlichting in jouw restaurant heel belangrijk. Bespaar daarom ook niet in verlichting, maar investeer hier juist in! Het doet namelijk zoveel met de beleving voor jouw gasten. Zo was ik laatst uit eten in een sushi restaurant, waar ze, op het oog, hele gave lampen hadden hangen. Er zaten twee dames aan een tafel, maar ik merkte dat zij last hadden van de verlichting. Na meerdere malen naar een ober toe gelopen te zijn, besloten ze uiteindelijk om de bol los te draaien, zodat ze elkaar beter konden zien dan met de lamp aan. Het was zo’n lamp met een gloeidraad erin. Voor het gezicht ziet dit er mooi en industrieel uit, maar in de praktijk werkt het eigenlijk heel vervelend. Zeker als deze te laag hangt. Je kijkt dan namelijk constant in het felle licht, waardoor je elkaar helemaal niet kunt zien. Kijk dus of je eventueel een professional kunt inschakelen die jou van goede lichtadviezen kan voorzien.
Tafelaankleding
Beleving, dat is waar het, naast lekker eten, om draait. Je wilt jouw gasten een gezellige avond uit bieden. Daar kan de juiste tafelaankleding jou als restauranteigenaar heel erg bij helpen. Zorg ervoor dat de tafel er gezellig uitziet met een kaarsje, peper en zout stelletje, een klein bloemetje en een menukaarthouder, zodat je jouw overheerlijke menukaart op een professionele manier kunt presenteren aan jouw gasten. Let bij de aanschaf van tafelaccessoires op de sfeer die je wilt uitstralen. Hout zorgt bijvoorbeeld voor warmte, zwart voor een meer moderne look.
Toon lef
Bij het runnen van een eigen restaurant zul je al aardig wat lef tonen, maar ook designers geven aan dat je als horecaondernemer lef moet tonen. Wat maakt jou uniek ten opzichte van jouw concurrent? Waarom moet ik bij jou naar binnenstappen om een hapje te eten en waarom niet bij jouw buurman? Durf groot te denken en kijk eens naar dingen die buiten jouw comfortzone liggen. Ben je bijvoorbeeld best wel handig? Probeer dan zelf een bar te metselen. Hoe tof is het dat je kunt zeggen tegen jouw gasten; “Die bar, ja die bar is gaaf he? Die heb ik zelf helemaal gemaakt!”.
Succes!
Natuurlijk willen we je ontzettend veel succes wensen met jouw nieuwe restaurant en we hopen dat je iets gehad hebt aan onze tips. Al is met maar nog meer enthousiasme om te beginnen!