Eén van de eerste zaken waar elke onderneming aandacht aan moet besteden is het (laten) opstellen van algemene voorwaarden. Deze voorwaarden staan er om bekend ongelofelijk belangrijk te zijn… en dat zijn ze zeker. In principe vormen deze algemene voorwaarden de juridische basis voor alle diensten en / of producten die er door jouw onderneming worden aangeboden. Op het ogenblik dat deze voorwaarden ontbreken betekent dat meteen ook dat je bij een eventuele rechtszaak een behoorlijk stuk minder sterk staat. Dit gezegd hebbende hoeft er ook niet altijd sprake te zijn van problemen om een beroep te kunnen doen op de bepalingen die zijn vastgelegd in je algemene voorwaarden. Hoe dan ook, wil je graag meer te weten komen over deze voorwaarden? Lees dan vooral even snel verder!
Wat zijn algemene voorwaarden precies?
Algemene voorwaarden zijn eigenlijk zoals de naam reeds aangeeft voorwaarden die op algemeen vlak betrekking hebben tot de bedrijfsvoering van je onderneming. Met andere woorden, deze voorwaarden vormen eigenlijk het juridische fundament waar je bij het aanbieden van diensten of het verkopen van producten op kan rekenen. In deze voorwaarden zal je dan ook verschillende zaken moeten laten opnemen zoals:
- De termijn waarbinnen facturen dienen te worden voldaan;
- Of er sprake is van een bepaalde zichttermijn en hoelang deze bedraagt;
- Hoe consumenten hun klachten aan jouw bedrijf dienen te formuleren;
- Welke rechtbank over de bevoegdheid beschikt om conflicten op te lossen;
Bovenstaande punten zijn uiteraard nog maar enkele van de vele bepalingen die je kan laten opnemen in jouw algemene voorwaarden. Wil je er zeker van zijn dat je echt niets over het hoofd hebt gezien? Dan zou het eventueel interessant kunnen zijn om de hulp in te roepen van een jurist of van een advocaat.
Rechten en plichten van beide partijen
Voor heel wat consumenten geldt dat ze eigenlijk met een betrekkelijk bang hart kijken naar de algemene voorwaarden waar een bedrijf over beschikt. Dat is nergens voor nodig. Het is namelijk helemaal niet zo dat deze voorwaarden in het leven zijn geroepen om alle macht en alle mogelijkheden bij het bedrijf te leggen, integendeel. Wanneer je goed kijkt zal je namelijk kunnen vaststellen dat er in deze voorwaarden ook wordt verwezen naar de verplichtingen waar het bedrijf over beschikt. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan de zichttermijn waar je als klant op kan rekenen. Deze voorwaarden zijn er dus duidelijk voor allebei de partijen.
Algemene voorwaarden moeten de wet respecteren
Tot slot spreekt het voor zich dat er bij het opstellen van de AV altijd rekening dient te worden gehouden met de geldende wetgeving. Het is dus met andere woorden zeker niet zo dat bedrijven er zomaar in kunnen laten opnemen wat ze willen. Natuurlijk kunnen ze ervoor kiezen om dat wel te doen, maar dat maakt de voorwaarden eigenlijk zo goed als onbruikbaar. Op het ogenblik dat ze ter sprake zouden komen in een rechtbank is de kans namelijk zeer groot dat de voorwaarden verworpen zullen worden. Wanneer je zelf als bedrijf twijfelt over de inhoud van je algemene voorwaarden is het dan ook altijd van belang om dit even te overleggen met een jurist. Op deze manier voorkom je vervelende verrassingen. Je kan uiteraard op het internet ook altijd even een voorbeeld opzoeken.
Ook interessant om te lezen: ondernemen in een andere taal