Het behalen van je rijbewijs is een prijzige aangelegenheid. Vaak zie je advertenties met zeer gunstige prijzen als lokkertje. Maar biedt die goedkope – of juist dure – rijschool ook de kwalitatief beste autorijlessen? Laten we duidelijk zijn: er bestaat geen relatie tussen prijs en kwaliteit. Maar waar beoordeel je een autorijschool dan op?
Vraag rond in je omgeving
Hebben je vrienden onlangs ook rijlessen genomen? Informeer naar hun ervaringen! Het kan geen kwaad om even stevig door te vragen. Je gaat immers een bom duiten uitgeven en dan is het verstandig om niet over één nacht ijs te gaan. Wat vonden ze prettig aan de desbetreffende rijschool, en vooral: wat niet?
Is de rij-instructeur wel bevoegd?
Ook binnen de rijschoolbranche zit er nog steeds kaf onder het koren. Om zeker te weten dat je te maken hebt met een bevoegde rij-instructeur kun je hem om zijn WRM-certificaat vragen. Ook bij het IBKI kun je deze informatie – digitaal – opvragen.
Hoe hoog is het slagingspercentage van de rijschool?
Slagen voor het rijexamen, daar gaat het uiteindelijk om! Het is daarom belangrijk te informeren naar het slagingspercentage van de rijschool van jouw keuze. Dat geeft immers een goede indicatie over de kwaliteit van de lessen. Deze informatie kun je eenvoudig inzien op de website van het CBR.
Wordt een instructiekaart gebruikt?
Op de instructiekaart houdt de rij-instructeur je vorderingen bij. Op die manier word je voortgang inzichtelijk gemaakt. Tevens weet je waar de volgende les over gaat en welke specifieke punten nog aandacht nodig hebben.
Zijn tussentijdse toetsen mogelijk?
Soms is het verstandig een tussentijdse toets af te leggen bij het CBR. Of dat nodig of verstandig is, hangt van verschillende factoren af. De één heeft nu eenmaal meer aanleg voor autorijden dan de ander. Een tussentijdse toets toont aan welke gebieden eventueel nog extra aandacht nodig hebben.
Aandacht voor theorie!
Theorielessen mogen niet puur gericht zijn op het aantal te behalen punten voor het examen. Een gedegen theoretische achtergrond helpt je om in de toekomst veilig en schadevrij te rijden. Tijdens de praktijklessen moet er daarom ook voldoende aandacht aan de theorie gegeven worden.
De keuze van de lesauto
Ga je lessen in een auto met een automatische transmissie of een handmatige versnellingsbak? Wie vroeger examen deed in een automaat mocht naar verloop van tijd ook rijden in een auto met een gewone versnellingsbak, tegenwoordig geldt die regel niet meer. Kies je voor een grote of juist kleine lesauto?
Neem een gratis proefles
Veel rijscholen bieden een gratis proefles van bijvoorbeeld twintig minuten aan. Het is belangrijk dat er een goede verstandhouding tussen jou en je instructeur bestaat. Een proefles is daarvoor een goede test. Lees wel vooraf de kleine lettertjes van het contract door zodat je niet direct verplicht bent om meer autorijlessen af te moeten nemen.